کینزیوتیپینگ چیست ؟
کینزیوتیپینگ یکی از متدهای درمانی است که با هدف درمان مشکلات بافت های نرم بدن توسط متخصصان فیزیوتراپی ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد. نوارهای کینزیوتیپ نوار کششی و ارتجاعی هستند که قابلیت کشش بالایی دارد و می تواند برای درمان و همچنین اصلاح عملکرد مورد استفاده قرار گیرد. کنزیوتیپ از پوشش کتانی که بر روی فیبرهای کششی قرار دارد تهیه می شود.
درمان آسیب ها با ثابت نگه داشتن بافت آسیب دیده، مانند مفصل دردناک یا تاندون کشیده شده مهم ترین تاثیری است که این روش درمانی به همراه دارد. حتما ورزشکارانی را در مسابقات ورزشی را دیده اید که نوارهای رنگی را بر روی دست ها یا پاهای خود دارند، این نوارهای کینزیوتیپ برای کمک به بازیابی توانایی های ورزشکار ، تسریع بهبودی و جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد مورد استفاده قرار می گیرند.
درمان و توانبخشی آسیب های ورزشی یکی از مهم ترین موارد کاربرد نوارهای کینزیوتیپینگ است که در کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی رادان توسط متخصصان فیزیوتراپی بکار برده می شود . این متد درمانی با تاثیر بر گیرنده های مکانیکی در بدن به درمان و بهبودی اختلالات بافت نرم کمک می کند. نوارهای کینزیوتیپ دامنه حرکتی مفصل یا اندام آسیب دیده را در یک محدوده کاهش می دهند تا علاوه بر جلوگیری از حرکات ناخواسته اندام از بروز درد و تشدید آسیب دیدگی نیز جلوگیری کنند.
از آن جایی که استفاده از این نوارها به مدت طولانی سبب خشکی و محدود شدن دامنه حرکات اندام می شود استفاده طولانی مدت از آن ها توصیه نمی شود. نتیجه بستن نوارهای کینزیوتیپ ، استراحت دادن به عضله و مفصل است و موجب می شود که فعالیت متابولیکی در ناحیه مورد نظر در سطح بالا حفظ شود و از بروز آسیب ناخواسته به بافت عضلانی جلوگیری خواهد شد. همچنین چسباندن این نوارها روی پوست بدن از فشار بر روی نورون های حسی را کاهش داده و از این طریق نیز به کاهش احساس درد کمک می کند.
کینزیوتیپینگ چگونه عمل می کند ؟
کینزیوتیپینگ یک چسب واقعی است که اولین بار دکتر کینزیو این چسب را با ترکیبی از نایلون و پنبه ساخته شد. چسب کینزیو از خاصیت انعطاف پذیری بدن تقلید می کند و در هنگام استفاده از آن امکان حرکت دادن عضو مورد نظر وجود دارد. چسب کینزیو یک نوع چسب بسیار قوی و ضد آب است که حدود ۳ تا ۵ روز روی پوست باقی می ماند و حتی در هنگام انجام فعالیت ورزشی یا دوش گرفتن کنده نخواهد شد.
هنگامی که این چسب روی پوست قرار داده می شود مقداری جمع می گردد و باعث لیفت پوست خواهد شد. این چسب به ایجاد یک فضای میکروسکوپی بین پوست و بافت های نرم زیرین آن می پردازد.
ایجاد فضای بیشتر بین مفاصل
محققان در تحقیقی که بر روی بیست و سه نفر انجام دادند متوجه شدن کینزیوتیپینگ باعث افزایش فضای بین مفصل می شود. در یک تحقیق دیگر که در ارتباط با مفصل شانه انجام شد این مسئله تایید گردید. افزایش فضای بین مفصل از میزان التهاب آن می کاهد.
تغییر مسیر ارسال سیگنال های درد
تعدادی از متخصصین فیزیوتراپی عقیده دارند که چسب کینزیو باعث تغییر مسیر ارسال سیگنال های درد به مغز خواهد شد. دکتر مگان اسکولی متخصص طب فیزیکی می گویند پوست، بافت همبند، فاسیا، و عضلات حاوی گیرنده های درد هستند و نسبت به لمس و دما حساسیت بالایی دارند. این گیرنده ها به مغز کمک می کنند تا بتواند محل ارسال سیگنالهای دریافتی را مشخص کند.
چسب کینزیو با لیفت پوست از میزان فشاری که به بافت های زیرین وارد می شود می کاهد. رفع فشار از روی این بافت ها باعث تغییر مسیر ارسال سیگنال ها به مغز خواهد شد. هنگامی که مغز یک سیگنال متفاوت را دریافت می کند پاسخ متفاوتی را ارسال خواهد کرد. نقاط ماشه ای یک نمونه بسیار خوب محسوب می شوند.
متخصص فیزیوتراپی از کینزیوتیپینگ برای لیفت پوست روی گره های عضلانی استفاده می کند. هنگامی که فشار از روی این نواحی برداشته می شود گیرنده های درد به ارسال سیگنال های جدید به مغز می پردازند و گرفتگی نقاط ماشه ای کاهش پیدا می کند. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد محققان متوجه شدند درد نقاط ماشه ای در افرادی که از ماساژ و چسب کینزیو استفاده کرده اند کاهش پیدا کرده است.
بهبود گردش خون و مایعات بدن
استفاده از کینزیوتیپینگ در افرادی که دچار آسیب دیدگی شده اند به بهبود گردش خون و کاهش تورم در ناحیه مورد نظر کمک می کند. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۷ در ارتباط با کینزیوتیپینگ انجام شد محققان متوجه بهبود گردش خون و مایع لنف در پوست شدند. مایع لنف عمدتاً از آب ساخته شده اما حاوی پروتئین های مختلف، باکتری و سایر مواد شیمیایی است.
سیستم لنفاوی مسیری است که بدن به کمک آن به کنترل تورم و مایعات بدن می پردازد. کینزیوتیپینگ هنگامی که روی ناحیه مورد نظر قرار می گیرد فضای بیشتری را زیر پوست به وجود می آورد و به این ترتیب فشار کمتری به بافت های زیرین کاهش وارد می شود. کاهش فشار باعث بهبود گردش مایع لنف خواهد شد.
استفاده از چسب کینزیو در زنانی که تحت درمان سرطان سینه قرار گرفته اند و بیمارانی که مفصل زانوی آنها عوض شده است میزان تجمع مایعات را کاهش می دهد. تغییر در جریان مایع لنف باعث می شود کبودی پوست به سرعت بهبود پیدا کند. اگرچه برای تایید این مسئله تحقیقات بیشتری باید انجام شود، افرادی که از چسب کینزیو برای رفع کبودی استفاده کرده اند ادعا می کنند باعث بهبود کبودی شده است.
چسب کینزیوتیپینگ چه کاربردهایی دارد ؟
کاربرد های کینزیوتیپینگ شامل موارد زیر است :
درمان آسیب دیدگی
متخصص فیزیوتراپی گاهی اوقات از کینزیوتیپینگ در برنامه درمان افرادی که دچار آسیب دیدگی شده اند استفاده می کند. انجمن فیزیوتراپی آمریکا در گزارشی اعلام کرده است مزایای استفاده از چسب کینزیو در کنار سایر روش های درمانی از قبیل درمان دستی افزایش خواهد یافت. از چسب کینزیو برای کاهش درد و تورم استفاده می شود اما معمولاً به عنوان یک روش مکمل مورد استفاده قرار می گیرد.
محافظت از نواحی ضعیف بدن
از کینزیوتیپینگ برای محافظت بیشتر از عضلات یا مفاصل بدن استفاده می شود. استفاده از این چسب در افراد مبتلا به سندروم ساییدگی باند ایلیوتیبیال، تاندونیت آشیل و سندروم استرس پاتلوفمورال کمک کننده است. کینزیوتیپینگ برخلاف چسب ورزشی به فرد اجازه می دهد به طور طبیعی حرکت کند. در حقیقت تحقیقات نشان داده است که چسب کنیزیو باعث بهبود توانایی حرکتی خواهد شد. از این چسب برای درمان خستگی عضلات و بهبود توانایی عملکردی استفاده می شود.
بازآموزی عضلات
چسب کینزیو به بازآموزی عضلاتی که توانایی خود را از دست داده اند و عملکرد نامناسبی دارند کمک می کند. به عنوان مثال از چسب کینزیو برای اصلاح حالت سر و گردن نیز استفاده می شود. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۷ انجام شد از این چسب برای بهبود توانایی حرکتی بیماران پس از سکته مغزی استفاده شد. متخصصین فیزیوتراپی عقیده دارند که مزایای بی نظیر چسب کینزیو به ایجاد حس متفاوت روی پوست ارتباط دارد. با توجه به آگاهی بیمار از وجود چسب روی پوست خود، توانایی او برای حرکت کردن و ایستادن بهتر خواهد شد.
بهبود عملکرد بدن
برخی از ورزشکاران از چسب کینزیو برای افزایش توانایی عملکردی خود در مسابقات و رویدادهای حساس استفاده می کنند. تعداد زیادی از دوندگان نیز برای دوندگان نیز برای فعال کردن عضلات خود از این چسب استفاده می کنند.
درمان بافت اسکار
اگرچه نباید چسب کینزیو را روی زخم باز قرار داد برخی شواهد علمی نشان می دهد که استفاده از این چسب پس از جراحی آسیب دیدگی باعث بهبود بافت اسکار خواهد شد.
اهداف کینزیوتیپینگ
- افزایش قدرت و عملکرد عضلات
- کاهش درد
- محافظت و حمایت از آسیب های ورزشی
- کاهش حرکت مفصل
- محفاظت از عضو آسیب دیده
- مدیریت حرکات در دامنه کنترل شده
- بازگشت سریع تر ورزشکار به فعالیت های ورزشی
- کمک به ترمیم و جلوگیری از افزایش شدت آسیب
- جلوگیری از بروز آسیب دیدگی مجدد
- بهبود جریان خون و لنف
در چه مواردی نباید از کینزیوتیپینگ استفاده کرد ؟
در موارد زیر نباید از کینزیوتیپینگ استفاده کرد:
- استفاده از چسب کینزیو روی زخم باز منجر به عفونت یا آسیب دیدگی پوست خواهد شد
- افزایش خون رسانی به زائده های سرطانی خطرناک است.
- افزایش مایع لنف در نقاطی که گره های لنفاوی وجود ندارند باعث تورم خواهد شد.
- استفاده از چسب کینزیو در افراد دیابتی که در برخی از نقاط بدن خود هیچ حسی ندارند خطرناک است زیر و واکنش پوست به چسب را احساس نخواهند کرد.
- افرادی که به چسب حساسیت دارند دچار واکنش شدید پوستی خواهند شد.
- افرادی که پوست آنها به سرعت دچار آسیب دیدگی می شود نباید از چسب کینزیو استفاده کنند.
نحوه استفاده از چسب کینزیو چگونه است ؟
باید قبل از استفاده از چسب کینزیو با متخصص فیزیوتراپی که در این زمینه تخصص دارد مشورت نمود. متخصص فیزیوتراپی نحوه قرار دادن چسب روی نواحی مورد نظر را آموزش خواهد داد. چسب کینزیو با توجه به علت استفاده به صورت X یا Y روی پوست قرار داده خواهد شد که در برخی موارد بیمار به هر دو الگوی چسب زدن نیاز دارد. متخصص فیزیوتراپی از بیمار می خواهد چسب را روی ناحیه مورد نظر قرار دهد تا اشکالات او را در مطب برطرف نماید. چسب کینزیو درمان قطعی مشکل ایجاد شده نیست و باید به پزشک مراجعه کرد تا به طور کامل برطرف گردد.
مراحل استفاده از کینزیوتیپینگ
- باید ناحیه مورد نظر را تمیز و سپس خشک شود. استفاده از هرگونه کرم یا لوسیون از چسبیدن چسب کنیزیو جلوگیری می کند.
- برای استفاده از چسب باید آن را از درون بسته کاغذی خارج کرد.
- باید گوشه های گرد اطراف چسب برش داده شود تا از ایجاد اصطکاک بین لباس و چسب و کنده شدن آن پیشگیری گردد.
- باید از دستورات متخصص فیزیوتراپی در ارتباط با استفاده از چسب داده است پیروی گردد. نوارهایی که روی چسب وجود دارد به نگه داشتن آن روی پوست کمک خواهد کرد. در صورتی که چسب روی پوست کشیده شود باعث التهاب آن خواهد شد و چسب زودتر کنده می شود.
- بیمار باید انگشتان خود را روی پاکت کاغذی چسب قرار دهد تا کمتر به انگشتانش بچسبد.
- متخصص فیزیوتراپی به بیمار یاد می دهد باید تا چه اندازه در ناحیه مورد نظر به کشیدن چسب بپردازد. باید ابتدا چسب تا اندازه دلخواه کشیده شود سپس روی پوست قرار بگیرد.
- هنگام کشیدن چسب باید از انگشت شست برای کشش کامل آن استفاده کرد تا به طور یکسان کشیده شود.
- پس از قرار دادن چسب روی پوست به مدت چند ثانیه با قدرت روی آن فشار ایجاد کرد تا گرمای دست باعث فعال شدن چسب شود. فرایند چسبیدن کامل آن حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد.
چگونه باید چسب کینزیو را از پوست جدا کرد ؟
پس از چند روز از میزان چسبندگی کینزیوتیپینگ کاسته خواهد شد. توجه کردن به نکات زیر برای برداشتن چسب ریسک آسیب دیدگی پوست را به حداقل می رساند:
- باید مقداری روغن یا لوسیون روی قسمت فوقانی چسب قرار داده شود سپس چسب به آرامی از روی پوست برداشته شود.
- پس از آنکه یک قسمت از چسب جدا شد به آرامی و بدون کندن یا کشیدن چسب باید آن را از روی پوست برداشت.
- بیمار باید چسب را به سمت خود بکشد و در هنگام برداشتن آن به آرامی پوست خود را در جهت مخالف برداشتن چسب فشار دهد.
- حرکت دادن انگشتان روی پوست ضروری است.
- در صورت بروز التهاب و آسیب دیدگی پوستی استفاده مجدد از چسب توصیه نمی شود و باید در این رابطه با پزشک مشورت کرد.
آیا این روش پوست آسیب می رساند ؟
انواع مختلف برند های چسب کینزیو فاقد لاتکس مواد آلرژی زا هستند و در صورت استفاده صحیح روی پوست هیچ گونه واکنش آلرژیک را به وجود نخواهند داد. بهتر است قبل از استفاده از چسب کینزیو، آن را روی یک قسمت از پوست امتحان کرد. تا احتمال بروز عوارض جانبی ارزیابی گردد.