- ۱۲ تیر, ۱۴۰۳
- admin
- دیدگاه ها: 2
- فیزیوتراپی, پزشکی
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی زیر مجموعه ای از رشته پزشکی محسوب میشود که میتواند با هدف بهبود عملکرد اندام ها و کارکرد آنها نقش موثری در بیمارانی که بیشتر مشکلات آنها در حیطه اسکلتی عضلانی می باشد را ایفا نماید و استفاده از ماهیت فیزیک و خواص آن در درمان باعث تحریک سلولی و درمان میشود.
به طورکلی فیزیوتراپی (physiotherapy یا physical therapy) از دو واژه physio به معنی فیزیک و therapy به معنی درمان تشکیل شده است. که در آن از ماهیت و خواص جریانات مختلف فیزیکی در این حیطه درمان انواع بیماری ها می پردازد.
فیزیوتراپی، خدمتی است که تنها توسط و یا با هدایت و نظارت یک فیزیوتراپیست صورت میگیرد وشامل : بررسی، تشخیص، برنامه ریزی درمانی، مداخله و ارزیابی میباشد.
بررسی (Assessment): شامل معاینه (Examination) انفرادی و گروهی نقصهای بالقوه یا بالفعل، محدودیتهای عملکردی، ناتوانی ها، یا سایر مشکلاتی که توسط گرفتن تاریخچه، غربالگری و همچنین با استفاده از آزمایشات خاص و اندازه گیری و ارزیابی نتایج معاینات از طریق انالیز آنها در چهارچوب یک فرایند منطقی بالینی میتوان به آن پی برد.
تشخیص (Diagnosis): از معاینات و ارزیابی آنها بدست میآید و بیانگر نتیجه حاصل از فرایند منطقی بالینی میباشد. تشخیص ممکن است به صورت نقص حرکتی بیان شود یا شامل دستههای مختلفی از آسیبها، محدودیت های حرکتی، توانایی ها، ناتوانی ها یا سندرم ها باشد.
برنامه ریزی (Planning): با تعیین نیاز به مداخله آغاز میشود و معمولا به ایجاد برنامهای برای مداخله ختم میشود که شامل اهداف نهایی قابل اندازه گیری که با بیمارخانواده یا فردی که از وی مراقبت میکند، قابل بحث میباشد.
مداخلات (Intervention): انجام میشوند و برای رسیدن به اهداف توافق شده تغییر میابند و می تواند شامل : درمان با دست، بهبود حرکتی، استفاده از وسایل فیزیکی، مکانیکی و الکتریکی-درمانی، اصلاحات اسکلتی عضلانی ، آموزش عملکرد، فراهم کردن وسایل کمکی و نحوه استفاده از آنها، راهنمایی و ارایه مشورت به بیمار، مستند سازی، هماهنگی و ارتباطات باشد. مداخلات همچنین ممکن است با هدف پیشگیری از آسیب ها، محدودیت های حرکتی، ناتوانی ها یا صدمات صورت گیرند که در این صورت شامل بهبود و حفظ سلامتی، کیفیت زندگی و توانایی در تمام سنین و جمعیت ها میباشد.
ارزیابی(Evaluation): مستلزم انجام مجدد معاینات با هدف ارزیابی نتایج حاصل میباشد.
فیزیوتراپیست کیست؟
چه بیماری هایی با فیزیوتراپی درمان میشوند؟
به طور کلی از بیماریهای مغز و اعصاب و ارتوپدی تا بیماریهای کودکان و زنان و سالمندان می توانند توسط فیزیوتراپی قابل درمان باشند. پزشک متخصص در کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی رادان می تواند با دانش بر اینکه فیزیوتراپی و فیزیوتراپیست میتوانند در بیماران در رفع محدودیتهای ایجاد شده کمک نمایند با معرفی بیمار به فیزیوتراپیست های کلینیک رادان با امکانات کامل و پیشرفته در حیطه تخصصی به درمان بیماران کمک می کنند..
- بیماری ها و اختلالات اسکلتی عضلانی
- بیماری هایی که در ارتباط با سیستم قلبی عروقی و تنفسی می باشند
- بیماری های مرتبط با کار و شغل
- بیماری هایی که در ارتباط با درگیری های اعصاب محیطی و مرکزی می باشند
- آسیب های ورزشی
- بیماری های پوستی و سوختگی ها
- کنترل درد
بیماری های قابل درمان با فیزیوتراپی
آسیبهای عضلانی و استخوانی:
- کشیدگی عضلات
- شکستگی استخوان
- درد عضلات و مفاصل
- آرتروز (افتراق استخوانی)
بیماریهای عصبی:
- افتراق عصبی
- سکته مغزی
- افتراق نخاعی
- اختلالات حرکتی ناشی از بیماریهای عصبی
بیماریهای قلبی و عروقی:
- توانبخشی بعد از عمل جراحی قلبی
- توانبخشی بعد از انجام آنژیوپلاستی و عمل جراحی عروق کرونر
مشکلات تنفسی:
- توانبخشی بعد از عمل جراحی ریه
- درمان بیماریهای تنفسی مانند برونشیت و آسم
بیماریهای مزمن:
- التهاب مفاصل مزمن مانند آرتریت روماتوئید
- بیماریهای عصبی مزمن مانند اسکلروز چندگانه
متدهای درمانی مورد استفاده در فیزیوتراپی شامل:
این روش درمان، در مواقعی استفاده میشود که فرد کنترل کافی بر درد و سایر علائم بیماریهای خود نداشته باشد. این روش درمانی، پالسهای الکتریکی خفیفی را به ناحیه درد هدایت میکند و شامل طیف وسیعی از درمانها با استفاده از الکتریسته است و در موارد گوناگون نیز استفاده میشود.
تمرین درمانی
ورزش درمانی موجب می شود بیمار به استرس ها و دیگر مشکلات کمتر توجه کند و اعتماد به نفس فرد بیمار را افزایش می دهد و از افسردگی در بیمار جلوگیری میکند.
آب درمانی
آب درمانی یا هیدروتراپی شامل مجموعه روشهای درمانی مختلف به وسیله آب است. آب درمانی طیف وسیعی از رویکردها و روشهای درمانی را در بر میگیرد که در آن از ویژگیهای فیزیکی آب مانند دما و فشار برای اهداف درمانی نظیر تحریک گردش خون و درمان علائم بیماریهای خاص بهره میبرند.
لیزر تراپی در فیزیوتراپی نام دیگر این روش می باشد. در این روش، دستگاه از توان و انرژی فوق العاده بالا تری استفاده کرده و به لایه های خیلی عمیق پوست دسترسی پیدا می کند. معمولا از این روش برای درمان مشکلات پوستی استفاده نشده و برای از بین بردن مشکلاتی همچون دیسک کمر و گردن استفاده می شود.
شاک ویو (shock wave) در واقع نوعی از امواج صوتی به شمار می آید. اما این امواج صوتی حاوی ویژگی های فیزیکی ویژه ای هستند. این ویژگی ها عبارتند از غیر خطی بودن ، بهره مندی از طول موج های کوتاه و همراهی فشار بالا با فشار پایین. علاوه بر این موارد ، این امواج دارای پالس واحد نیز هستند.
اولتراسوند یا امواج فراصوت
اولتراسوند تراپی درمانی یک شیوه درمانی است که معمولا در درمان فیزیوتراپی استفاده میشود. از آن برای فراهم کردن گرمایش عمیق به بافتهای نرم در بدن استفاده میشود. این بافتها شامل عضلات،
سوزن خشک یا درای نیدلینگ یک روش درمانی است که در کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی رادان توسط پزشکان ارتوپدی، فیزیوتراپی ها و کایروپراکتورها برای تسکین درد، بهبود دامنه حرکت مفصل و رفع مشکلات عصبی و عضلانی از جمله موارد عصبی که باعث درد و ضعف عضلات میشود مورد استفاده قرار میگیرد. درای نیدلینگ برپایه روشی معمول برای حل مشکلات نگرانکننده مناطق خاصی از بدن، برپایه شواهد قوی متکی است.
الکترومغناطیس مانند دیاترمی
دیاترمی تحریک الکتریکی، گرمایی یا استفاده از جریانهای الکترومغناطیسی فرکانس بالا به عنوان شکلی از درمان فیزیکی و در رویه جراحیها میباشد.
منوآل تراپی یا درمان های دستی یکی از روش های نوین در درمان فیزیوتراپی و به معنای انجام مانورها و تکنیک هایی است که توسط دست فیزیوتراپیست بر روی مفاصل ستون فقرات و دست ها و پا ها برای کمک به تسریع درمان و تصحیح اختلال عملکرد آن ها اعمال می شود.
دستگاه تکار با تولید امواج رادیو فرکانس (طیف امواج الکترومغناطیسی) موجب انتقال انرژی به بافت های بدن می شود.دستگاه تکار نوع پیشرفته تری از درمان با دیاترمی است که انرژی را به مناطق عمیق تری از بدن انتقال می دهد.
یک تکنیک ذهنی بدنی میباشد که آموزش میدهد چگونه فعالیت های فیزیولوژیک خود را تغییر دهند. به افراد این توانایی را میدهد که یادگیرند پاسخ های غیر ارادی بدنشان را کنترل و تنظیم کنند.
ماساژ درمانی به معنای دستکاری بافتهای نرم بدن از جمله عضلات، بافت همبند، تاندونها، رباطها و مفاصل است. این فعالیت نوعی مراقبت بهداشتی با محوریت بالینی است؛ که به کاهش ناراحتی ناشی از استرسهای شغلی روزانه، استفاده بیش از حد از عضلات و بسیاری از دردهای مزمن کمک میکند.
می باشد.
فواید فیزیوتراپی چیست ؟
- مدیریت درد با کاهش نیاز به آرام بخش
- بهبود تحرک و حرکت
- مدیریت مشکلات پزشکی مرتبط با سن
- تسکین درد
- بهبود حرکت یا توانایی
- جلوگیری از آسیب دیدگی ورزشی و یا درمان آن
- پیشگیری از ناتوانی یا جراحی
- توانبخشی پس از سکته مغزی، تصادف، جراحت یا جراحی
- کار کردن روی تعادل برای جلوگیری از لغزش یا افتادن
- مدیریت یک بیماری مزمن مانند دیابت، بیماری قلبی یا آرتریت
- بهبود پس از زایمان
- کنترل روده یا مثانه
- سازگار شدن با اندام مصنوعی
- یاد گرفتن استفاده از وسایل کمکی مانند واکر یا عصا
انواع فیزیوتراپی
فیزیوتراپی اسکلتی و عضلانی:
آسیبهای اسکلتی عضلانی را درمان میکند که شامل عضلات، استخوانها، رباطها، فاسیا و تاندونها میشود. فیزیوترپی ارتوپدی برای شرایط پزشکی مانند شکستگی، رگ به رگ شدن، تاندونیت، بورسیت، مشکلات مزمن پزشکی و توانبخشی یا بهبودی پس از جراحی ارتوپدی مناسب است. بیماران ممکن است با حرکت های مفصلی، درمان دستی، تمرینات قدرتی، تمرینات حرکتی و سایر روش ها تحت درمان قرار گیرند.
فیزیوتراپی سالمندان:
با افزایش سن، متابولیسم ما کند میشود و چندین مشکل اساسی شروع به برجسته شدن میکند. برای جلوگیری از این امر یا مدیریت علائم قبلی، فیزیوتراپی سالمندی میتواند در حفظ سلامت در سالهای بعد ما ضروری باشد. فیزیوتراپی سالمندی به ما کمک میکند تا از ماهیچههای خود به گونهای استفاده کنیم تا به طور مؤثر کار کنیم و احتمال صدمات در دوران سالمندی را کاهش دهیم.
در واقع در کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی رادان ، فیزیوتراپی سالمندی، میتواند به بیماران مسن که مبتلا به شرایطی هستند که بر تحرک و عملکرد بدنی آنها تأثیر میگذارد، کمک کند، از جمله: آرتریت، پوکی استخوان، بیماری آلزایمر، تعویض مفصل ران و مفصل، اختلالات تعادل و بیاختیاری. این نوع مداخله با هدف بازگرداندن تحرک، کاهش درد و افزایش سطح آمادگی جسمانی انجام میشود.
فیزیوتراپی عصبی:
می تواند به افراد مبتلا به اختلالات و شرایط عصبی مانند بیماری آلزایمر، آسیب مغزی، فلج مغزی، مولتیپل اسکلروزیس، بیماری پارکینسون، آسیب نخاعی و سکته مغزی کمک کند. هدف درمان ممکن است افزایش پاسخ دهی اندام، درمان فلج و افزایش قدرت عضلات با کاهش آتروفی عضلانی باشد.
توانبخشی قلبی عروقی و ریوی:
فیزیوتراپی قلبی-ریوی در مورد ایجاد استقلال در صورت داشتن مشکل جدی قلبی عروقی یا ریوی، مشکل در قلب یا گردش خون است. این مشکلات میتواند شامل حملات قلبی یا فیبروز ریوی باشد و فیزیوتراپی میتواند به شما در تقویت قدرت در عضلات کلیدی و بهبود استقامت شما کمک کند. در درازمدت، فیزیوتراپی قلبی-ریوی برای کمک به شما در ایجاد استقلال، طراحی شده است.
فیزیوتراپی کودکان:
با هدف تشخیص، درمان و مدیریت شرایطی است که بر نوزادان، کودکان و نوجوانان تأثیر میگذارد، از جمله تأخیر در رشد، فلج مغزی، اسپینا بیفیدا، تورتیکولی و سایر شرایطی که بر سیستم اسکلتی عضلانی تأثیر میگذارند.
درمان مراقبت از زخم:
می تواند اطمینان حاصل کند که زخم در حال بهبودی از طریق بهبود گردش خون، اکسیژن و خون کافی دریافت می کند. فیزیوتراپی ممکن است شامل استفاده از درمان های دستی، تحریک الکتریکی، درمان فشرده سازی و مراقبت از زخم باشد.
درمان دهلیزی:
توانبخشی دهلیزی نوعی فیزیوتراپی است که بر بازسازی تعادل کل بدن افراد تمرکز دارد. در کلینیک فیزیوتراپی و توانبخشی رادان متخصص به شما کمک میکند تعادل بدن خود را تنظیم کنید. در نتیجه، افزایش عملکرد کلی بدنی و همچنین ایجاد استحکام بیشتر بدن حاصل میشود. تعادل، نقش بسزایی در فعالیتهای روزمره ما دارد. توانبخشی دهلیزی بر سلامت گوش داخلی متمرکز است که نقش بسزایی در تعادل بدن انسان دارد. بدون در نظر گرفتن مسئله تعادل، میتواند باعث سرگیجه مزمن، سرگیجه و سایر شرایط شود.
درمان احتقانزدا:
میتواند به تخلیه مایع انباشته شده در بیماران مبتلا به لنف آدم و سایر شرایطی که شامل تجمع مایع است کمک کند.
فیزیوتراپی کف لگن:
می تواند به درمان بی اختیاری ادرار یا مدفوع، فوریت ادرار و درد لگن در مردان و زنان در نتیجه جراحات یا جراحی یا به دلیل شرایط خاص کمک کند.
شرح وظایف فیزیوتراپیست
- نظارت بر فعالیتهای درمانی دستیار فیزیوتراپی، تکنیسین فیزیوتراپی
- تشکیل پرونده جهت بیماران فیزیوتراپی
- ثبت کلیهٔ نکات مربوط به بیمار و مراحل درمان و کلیهٔ وقایع در حین درمان
- جمعآوری و گزارش کلیهٔ آمارِ درمانیِ بیماران به مسئول بخش
- آموزش و توصیه به بیماران یا همراهان آنها
- شرکت در بازآموزیها بهطور سالیانه و ارائهٔ مدارک مربوط
- رعایت اصول اخلاق حرفهای
- بررسی و معاینهٔ انفرادی و گروهی نقصهای بالقوه یا بالفعل، محدودیتهای عملکردی، ناتواناییها
- تشخیص محدودیتهای حرکتی، ناتوانیها یا بیماریها
- طراحی و برنامهریزی برای درمان
- مشاوره و آموزش به بیمار
- اجرای مداخلات درمانی مانند منوالتراپی، الکتروتراپی، تمریندرمانی، هیدروتراپی
- ارزیابی پیشرفت بیمار
- ثبت مراحل درمان
- تهیهٔ گزارش درمان در پایان آخرین جلسه درمانی جهت ارائه به پزشک ارجاعدهنده
- ارائهٔ خدمات درمانی به بیماران اعم از سرپایی یا بستری مطابق دستورالعمل مسئول بخش
- انجام سایر امور محوله از طرف مسئول بخش در حدود اخلاق حرفهای
- حفظ اطلاعات و اسرار مربوط به کارکنان و بیماران
- عدم دخالت در امور درمانی همکاران و درصورت نیاز گزارش به مسئول بخش
2 دیدگاه ها